Видове увреждания на междупрешленните дискове

Терминът дискапатия обозначава различни патологични изменения при дисковете, разположени между прешлените в гръбначния стълб. Често се сочи като „разговорно“ наименование  на дисковата херния, но всъщност е обобщаващо видове увреждания.

Гръбначният стълб е така конструиран, че гръбначният мозък е разположен в канала, който се образува от прешлените и дисковете между тях. От гръбначния мозък през местата, където са дисковете, излизат нерви, които предават мозъчните команди към съответните органи.

Междупрешлените дискове са изградени от мека ядрена част и защитна периферия, която е втвърдена и пази ядрото като пръстен около него. Нарича се фиброзен пръстен. Меките ядра на дисковете са еластични,  ролята им е да обират вибрациите при движение, да омекотяват натиска и напрежението. Това напрежение е постоянно и силно – гръбнакът е опора на тялото, държи костната система. Освен това е и динамичен, като осигурява движенията напред, встрани, извъртанията. Тези му дейности с времето водят до износване на отделните части, особено тези, които са под най-голямо напрежение. При дисковете може да се получи изтъняване, пръстенът да се измести или дори разкъса, при което пихтиестото ядро да излезе извън „леглото“ си. Това излизане може да бъде три вида – предно, вертикално и задно. Получената издатина може да притисне нерв, като задното излизане може да бъде притиснат гръбначният мозък. Получава се болка и „блокаж“ на нервните импулси към съответните органи. Тези дискови увреждания могат да се появят по цялото протежение на гръбнака и това съответно определя три вида – шийни, гръдни и поясни. В шийната област болките и дисконфортът на движение засягат шията и ръцете. Най-честата проява обаче е в пояса и тогава са „атакувани“ кръстът и краката. Губи се чувствителност, крайниците изтръпват, като болките и изтръпванията се усещат, като че ли в поразените части протича ток. При тежка степен на уврежданията може да се стигне до парализи.

Лечение при  дископатия

Лечението при дископатия зависи от стадия и особеностите на организма на дадения пациент. Според това, по медицинска преценка могат да се приложат различни лекарства  за успокояване на болката и премахване на възпаленията.

Раздвижването и масажите също се прилагат в лечението. Първостепенната роля на масажите са да помогнат за коригирането на малките размествания и освобождаването на притиснатите нерви, с които да се подобрят мозъчните импулси към органите. С тях се подобрява и общото състояние чрез активиране на обмяната на веществата, кръвообръщението, мускулатурата.  Често се използват и ортопедични колани, които помагат да се поддържа правилна стойка, за да се намали натягането върху прешлените и съответно дисковете. Ако консервативното лечение не успява да се справи с проблема, се налага операция за отстраняване на частиците, навлезли в гръбначния мозък или притискащи дадените нерви. Операциите могат да бъдат микрохирургични отстраняващи, съчетани с имплантирания в гръбначния стълб.

Превенция

В много случаи човек сам „насила“ ускорява изхабяването на гръбначния си стълб и конкретно междупрешленните дискове.

При цялото напрежение, което те изпитват, често се натоварват и с много излишни килограми –  близо 15 % от пълнолетните българи са със затлъстяване, а сред децата е още по-зле. Тук добавяме и гръбначните изкривявания – статистиката сочи, че някаква форма на гръбначно изкривяване има всяко четвърто дете у нас, но родителите не забелязват. Изкривяванията водят до неравномерен натиск и съсредоточване на напрежението в определена зона, като има натоварване и на мускули. Лекарите съветват да се премине към здравословно хранене за укрепване на костите с употребата на витамините К, и С, калций, желязо, магнезий. Правилната стойка също е от значение и може „да се изработи“: при седнало на пода трябва да са целите стъпала, а кръстът и гърбът – изправени; екранът на компютъра да е на нивото на очите, лактите да са под 90-градусов ъгъл. Трябва да се работи и за заздравяване на основната мускулатура – на гърба и корема.

Оценете стаията

Иван Великов е преподавател по Интегрална йога, Бойни изкуства, Карнавални техники и Логически игри с над 10-годишен опит в работата с деца, юноши и възрастни към „Движение за хармонично развитие“ (Body, Mind and Soul Training).

Преминал е множество обучения в системите на Веданта, Будистка, Даоистка и Тантра йога, както с български, така и с чуждестранни преподаватели на световно ниво. Той е двукратен златен медалист на Националното първенство по Йога в България и неколкократен медалист в първенства по класически стилове бойни изкуства. През 2016 г. печели златен медал на Международен шампионат по Йога в Индия.

Има дългогодишен опит в организирането и провеждането на спортни лагери за деца и юноши, планински преходи, младежки обмени с международно участие, тиймбилдинг събития, курсове и семинари за личностно развитие и здравословен начин на живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *